Onderzoek (in Dutch)

Door gehoorverlies staat de communicatie met anderen constant onder druk. Veel mensen met gehoorverlies hebben moeite om in het dagelijks leven te horen, zelfs met de beste hoortoestellen die er beschikbaar zijn. Het compenseren voor het gehoorverlies gaat vaak gepaard met extra inspanning, concentratie en cognitieve belasting. Op den duur kan dit leiden tot vermoeidheid en stress. Vervolgens kan dit leiden tot ziekteverzuim en verminderde participatie in de samenleving.

Voor het meten van luisterinspanning zijn andere meetmethodes nodig dan de traditionele gehoortests. Pupillometrie (het meten van de pupilgrootte tijdens het luisteren) is een dergelijke methode. Het doel van het onderzoek van Adriana Zekveld en collega’s is om deze methode verder te ontwikkelen voor gebruik in de audiologie. Daarnaast is het van belang om de mechanismen te onderzoeken die ten grondslag liggen aan luisterinspanning.

Verder lezen? Op de pagina News and Media staan enkele Nederlandstalige artikelen en interviews over deze onderzoekslijn en de methode.

Keywoorden: gehoorproblemen, onderzoek, luisterinspanning, gehoorverlies, pupillometrie, pupilresponse, cognitie.