Onderzoek (in Dutch)

Door gehoorverlies staat de communicatie met anderen constant onder druk. Veel mensen met gehoorverlies hebben moeite om in het dagelijks leven te horen, zelfs met de beste hoortoestellen die er beschikbaar zijn. Het compenseren voor het gehoorverlies gaat vaak gepaard met extra inspanning, concentratie en cognitieve belasting. Op den duur kan dit leiden tot vermoeidheid en stress. Vervolgens kan dit leiden tot ziekteverzuim en verminderde participatie in de samenleving.

Voor het meten van luisterinspanning zijn andere meetmethodes nodig dan de traditionele gehoortests. Pupillometrie (het meten van de pupilgrootte tijdens het luisteren) is┬ázo’n methode. Adriana Zekveld ontwikkelt deze methode samen met haar collega’s voor gebruik in de audiologie. Daarnaast onderzoekt ze de mechanismen die bepalen hoeveel luisterinspanning iemand ervaart.

Verder lezen? Op de pagina News and Media staan enkele Nederlandstalige artikelen en interviews over deze onderzoekslijn en de methode.

Keywoorden: gehoorproblemen, onderzoek, luisterinspanning, gehoorverlies, pupillometrie, pupilresponse, cognitie, vermoeidheid.