Onderzoek (in Dutch)

Door gehoorverlies staat de communicatie met anderen constant onder druk. Veel mensen met gehoorverlies hebben moeite om in het dagelijks leven te horen, zelfs met de beste hoortoestellen die er beschikbaar zijn. De inspanning, concentratie en cognitieve belasting die vaak gepaard gaan met het compenseren voor het gehoorverlies kunnen leiden tot vermoeidheid en stress. Dit kan op vervolgens leiden tot ziekteverzuim en verminderde participatie, zoals het vervullen van sociale rollen in een beroep of opleiding.

Voor het meten van luisterinspanning zijn andere meetmethodes nodig dan de traditionele pure-toon- of spraak-audiometrie. Pupillometrie (het meten van de pupilgrootte tijdens het luisteren) is een dergelijke methode. Het doel is om deze methode verder te ontwikkelen voor gebruik in de audiologie en de mechanismen te onderzoeken die ten grondslag liggen aan luisterinspanning.

Verder lezen? Op de pagina News and Media staan Nederlandstalige artikelen en interviews over deze onderzoekslijn en de methode.

Keywoorden: gehoorproblemen, onderzoek, luisterinspanning, gehoorverlies, pupilreactie, fMRI, cognitie.